Nostalgii si percepții

Nostalgie. Este una dintre stările ce caracterizează perioada comunistă, au ţinut să precizeze mulți craioveni intervievați de către studenții de la Centrul de Studii Post-Comuniste din cadrul Departamentului de Științe Politice. Pentru a prefaţa aceste cercetări a fost invitat, în cadrul centrului, istoricul Mihai Ghițulescu care a încercat să creioneze o imagine de ansamblu a perioadei post-decembriste a anului 1989.

Subiectivismul fiecăruia, momentul trăit personal sau povestirile împrumutate de la alții, sunt elementele care construiesc o realitate aparentă care cu timpul devine pentru povestitor o amintire pe care și-o însușește declarând-o ulterior ca fiind a lui.

Discuțiile libere de acum și amintirile deceniilor trecute îndeamnă la o analiză aprofundată nu numai pe istorici, dar și pe tinerii studenți care încearcș să descifreze tainele trecutului. Dovezi, documente, povestiri, transmise în scris sau pe cale orală, toate trebuie analizate și verificate astfel încât imaginea oferită să fie una cât mai apropiată de realitate.

Trăiri, analogii, nostalgii, percepții personale sau conotații politice, toate acestea contruiesc cronologii șI personaje ale istoriei.

Studiu intens și cercetarea rămân activitățile principale ce caracterizează activitatea istoricului de astăzi care dorește să redea cât mai precis evenimentele prezentate.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.