Microîntreprindere sau PFA din 2016 ?

Microîntreprindere sau PFA? Acesta este întrebarea pe care mulţi viitori antreprenori o au odată cu modificarea codului fiscal  ce va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016. PFA-urile vor datora obligatoriu şi CAS-ul de 10,5% sau 26,3%, conform opţiunii acestora calculat la venitul net obţinut, pe lângă CASS-ul de 5,5% şi un impozit pe venit de 16%. Se pune problema dacă suspendarea sau încetarea activităţii pe PFA şi înfiinţarea unei microîntreprinderi reprezintă o soluţie de luat în seamă. Funcţionând ca PFA, antreprenorii  pot utiliza banii obţinuţi şi în cursul anului, iar contribuţiile sociale suportate la pensii şi sănătate va asigura statutul de persoană asigurată.

Pentru microîntreprinderi, începând cu 1 ianuarie 2016, vor exista mai multe cote de impozitare diferențiate, în funcție de numărul de salariați. Mai precis, microîntreprinderilor le va fi aplicată o cotă de impozitare cuprinsă între 1% şi 3%, în funcţie de existenţa angajaţilor şi numărul acestora, după cum urmează:

–Cotă de impozitare de 1% pentru microîntreprinderile care vor avea cel puţin doi salariați;

-Cotă de impozitare de 2% pentru microîntreprinderile cu un singur angajat;

-Cotă de impozitare de 3% pentru microîntreprinderile care nu vor avea nici măcar un salariat.

Impozitul pe dividende va scădea de la 16% la 5%, dar pentru veniturile din dividende să se datoreze și contribuția la sănătate de 5,5%, chiar dacă beneficiarul este salariat sau obține și alte venituri.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.