Spectacol pe cer

Eclipsa parțială de Soare înregistrată, astăzi, vizibilă și din România, a fost urmărită de zeci de craioveni prezenți pe esplanada Teatrului National “Marin Sorescu”. Departamentul de Fizică din cadrul Facultății de Matematică și Științe Exacte și Centrului ASTROED au pus la dispoziția curioșilor telescoape optice pentru observarea fenomenului cosmic.
Eclipsa parțială de Soare de astăzi a fost cel mai important fenomen cosmic vizibil din România, după eclipsa totală de Soare din anul 1999.
Începută la ora 10:41, eclipsa de Soare a atins apogeul la ora 11:50, fiind încheiată la 13 și un minut. Tot astăzi au fost înregistrate trei fenomene cosmice: eclipsa parțială de Soare, Superluna la perigeu și Echinocțiul de primavară.La nivel național, eclipsa de Soare a putut fi urmărită cel mai bine din Satu Mare, unde acoperirea Soarelui a fost de 63%.
Cei care au ratat spectacolul eclipsei de astăzi, vor trebui să aștepte până în 2020 când va avea loc o nouă eclipsă, însă de mici dimensiuni, de doar 17%. Totuși, următoarea eclipsă totală cu vizibilitate în România va avea loc peste 12 ani, în 2027.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.