Comisioanele, afisate la ATM-uri

Băncile sunt obligate, de luni, să afişeze pe ecranul bancomatelor comisioanele percepute pentru tranzacţiile efectuate cu cardurile de debit şi credit la ATM-uri. Această măsură este cuprinsă într-un act normativ al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor care a intrat în vigoare luni. Listele comisioanelor aplicate diferitelor operaţiuni au fost actualizate recent de majoritatea băncilor.
Concret, din 3 martie, băncile trebuie să afişeze pe ecranul bancomatelor toate informaţiile legate de costurile fiecărei operaţiuni efectuate, adică eliberare de numerar, transfer între conturi, plată facturi sau oricare alt serviciu solicitat în mod expres de client prin intermediul ATM, înainte de momentul efectuării acestuia. Înălţimea literelor şi a cifrelor pentru afişarea informaţiilor specifice privind costurile operaţiunii trebuie să fie egală cu a celorlalte caractere, aflate pe ecran.
Costurile vor fi afişate procentual şi, în anumite cazuri, se va afişa şi suma minimă de plată.
În cazul în care veţi utiliza cardul dumneavoastră la bancomatul unei alte bănci decât cea emitentă, nu va fi afişată valoarea procentuală a comisionului, ci veţi primi următoare informare video pe ecranul terminalului ATM: „Atenţie! – Tranzacţia dumneavoastră va fi comisionată conform condiţiilor din contractul încheiat cu emitentul cardului”.
O ultimă prevedere din recentul ordin stabileşte că, în cazul în care cardul este blocat/reţinut de către bancomat, băncile au obligaţia să afişeze prin semnal video de avertizare pe ecranul terminalului: modalitatea în care puteţi  reintra în posesia cardului blocat/reţinut şi paşii pe care trebuie să îi urmaţi, numărul de telefon pe care trebuie să îl apelaţi şi intervalul orar în care puteţi efectua acest apel.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.