Amenzile pentru rovinietă, nule fără semnătura agentului constatator

Judecătorii Curții Supreme au admis, săptămâna acesta, un recurs în interesul legii, stabilind că procesele-verbale întocmite de CNADNR pentru lipsa rovinietei sunt nule în lipsa semnăturii olografe a agentului constatator. După ce hotărârea Curții Supreme va fi publicată în Monitorul Oficial, instanțele sunt obligate să anuleze procesele-verbale emise de CNADNR.

 

Amenzile trimise prin poștă de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) SA sunt nule în lipsa semnăturii olografe a agentului constatator (semnătură făcută cu mâna de agentul constatator). Aceasta este decizia nr. 6 din 16 februarie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, instanță care a admis un recurs în interesul legii formulat de Avocatul Poporului.
Printr-un comunicat făcut public miercuri, 18 februarie, Instituția Avocatului Poporului a precizat că demersul Avocatului Poporului a fost iniţiat în urma mai multor petiții care semnalau o practică neunitară la nivelul curţilor de apel din ţară.

rovinieta
Mai exact, unele instanțe respingeau, iar altele admiteau contestațiile făcute de șoferii care susțineau că procesele-verbale emise de CNADNR sunt nelegale, fiind semnate electronic.
Printre instanțele care au respins contestațiile șoferilor se află și cele din Craiova. Pentru lămurirea acestei probleme, Avocatul Poporului a cerut Curții Supreme să se pronunțe.
Avocatul Poporului a arătat că CNADNR aplica pe hârtie o așa-zisă semnătură electronică ce poate fi citită însă numai în format electronic. Procesul-verbal de contravenție trimis șoferilor care au circulat fără rovinietă nu poartă nici o semnătură olografă, ci conține mențiunea că a fost generat și semnat electronic.
Semnătura electronică se face însă prin criptarea unei semnături pe baza unor chei publice sau private (cheia privată fiind pe un stick USB) și trebuie ca destinatarul să fie și el înregistrat cu un asemenea dispozitiv astfel încât să poată citi semnătura. Or, destinatarul este șoferul care primește procesul-verbal pe hârtie și nu în format electronic.

Procese-verbale ale CNADNR, lovite de nulitate

Prin decizia din 16 februarie, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul în interesul legii și a reținut că „procesele-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor (…), transmise persoanelor sancţionate contravenţional pe suport de hârtie, sunt lovite de nulitate absolută în lipsa semnăturii olografe a agentului constatator“.
Ce se întâmplă de acum înainte? În primul rând, Înalta Curte are la dispoziție 30 de zile pentru a-și motiva decizia, apoi aceasta va fi publicată în Monitorul Oficial. Potrivit legii, dezlegarea dată problemelor de drept este obligatorie numai pentru instanţe de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial, adică numai dacă procesul-verbal este contestat în instanță.
Astfel, această decizie devine obligatorie și produce efecte în cel mult 40 de zile, undeva la începutul lunii aprilie. Această decizie nu se aplică pentru procesele încheiate deja, ci pentru cele aflate pe rolul instanțelor de judecată și cele care vor fi înregistrate pe rol în viitor.
Decizia este obligatorie însă numai pentru instanțele de judecată, în sensul că nu au de făcut decât să constate că procesele-verbale emise de CNADNR fără semnătura olografă a agentului constatator sunt nule. Pentru a scăpa de procesele pe care le va pierde cu siguranță, CNADNR nu are decât să pună agenții să semneze procesele-verbale ori să inițieze o schimbare legislativă care să permită semnarea electronică a amenzilor.
CNADNR a reacționat și a comunicat vineri că șoferii care au achitat deja amenda pentru lipsa rovinietei nu își vor primi banii înapoi, iar procesele care s-a încheiat nu sunt afectate de această decizie a Curții Supreme.
„Acest recurs în interesul legii nu produce nici un efect juridic asupra proceselor finalizate în care au fost epuizate toate căile de atac (fond și recurs) ce au avut ca obiect contestarea proceselor-verbale de constatare și sancționare a contravenției. Recursul în interesul legii nu este LEGE, ci are doar menirea să orienteze în aceeași direcție practica instanțelor judecătorești. CNADNR SA va ține cont de argumentele pe care se întemeiază acest recurs în interesul legii și va proceda în consecință, astfel încât toți cei care nu vor respecta legea și nu vor achita tariful de trecere și cel de utilizare pe rețeaua de drumuri naționale din România să poată fi amendați în mod legal“, a comunicat CNADNR.
Compania de Drumuri a mai explicat și că decizia Curții Supreme devine obligatorie pentru instanțe după ce va fi publicată în Monitorul Oficial, dar și că poate fi invocată și în cadrul proceselor ce se află pe rol în prezent.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.